O švestkách

Evropská švestka pochází ze západní Asie a z Kavkazu. Švestky obsahují mnoho vitamínů a minerálů, nachází se v nich zdroj vitamínů skupiny B, někdy jsou dokonce přirovnávány k tabletě „B-komplex“. Dále obsahují biotin, vitamín E, draslík, fosfor, železo, hořčík a vápník.

 

Proč jíst švestky:

·         Mají příznivý vliv na pokožku, vlasy a nehty

·         Jsou prevencí některých druhů rakoviny

·         Pomáhají udržovat zdravou hladinu cholesterolu v krvi

·         Mají projímavé účinky

·         Zbavují nadměrného množství tuku

·         Pomáhají při hubnutí

 

Pěstování

Švestka je poměrně nenáročný strom. Daří se jí v půdách s vyšším obsahem humusu a na půdách sprašových. Optimální jsou půdy středně vlhké, hlubší a teplejší. Jsou vhodné do středních i poněkud vyšších poloh.

 

Sklizeň

Švestky se sklízejí v období srpna a září. Pro kuchyňskou úpravu se sklízejí plody těstě před dozráním. Jejich chuť ale není tak výrazná, jako chuť plně vyzrálých plodů.

 

Skladování

Švestky utržené těsně před dozráním vydrží čerstvé i několik dní. Skladujeme v chladné místnosti.