Pěstované odrůdy

 

Burlat

Vlastnosti plodu: Pomologicky se jedná o polochrupku. Plod je větší, průměrná hmotnost se pohybuje kolem 7 g. Tvar je kulovitý až srdčitý, mírně hrbolatý. Slupka je pevná, lesklá, barvy hnědočervené až tmavě rudé, ve které prosvítají světlé tečky a čárky. Stopka je krátká až středně dlouhá, dobře se odděluje od plodu. Dužnina je středně tuhá až tužší , světle červená, v plné zralosti červená. Různě prokvétá světlým žilkováním. Je velmi šťavnatá. Šťáva barví středně silně. Chuť má navinule sladkou, aromatickou, velmi dobrou.

 

Hedelfingerská

Vlastnosti plodu: Pomologicky se jedná o tmavou chrupku. Plod je dosti velký, průměrná hmotnost se pohybuje kolem 7-8 g. Tvar má podlouhlý, tupě vejčitý. Při menší velikosti jsou plody více prodloužené. Slupka je tenká, rudohnědá s nádechem do fialova. Dužnina je tuhá, chruplavá, šťavnatá, hnědočervená se světlejšími žilkami. Chuť je aromatická, navinule sladká, mírně nahořklá, velmi dobrá. Šťáva středně silně barví. Stopka je dlouhá. . Plody se neotlačují.

 

Kaštánka

Vlastnosti plodu: Odrůda pomologicky patří mezi srdcovky. Plody jsou střední až menší velikosti (kolem 5 g), kulovitého, ze stran mírně zploštělého tvaru. Slupka je tenká tmavočervená, lesklá. Dužnina je měkká, tmavě červená, jemná, aromatická, navinule sladká, vynikající chuti. Šťáva barví velmi silně. Plody jsou vhodné pro přímý konzum i ke kompotování.

 

Kordia

Plody: velké (10 plodů má hmotnost 70- 80 g), srdčité, protáhlé, v plné zralosti karmínově červené až tmavě rudé. Dužnina je tuhá, červená až karmínově červená, navinule sladká, velmi dobrá. Šťáva dobře barví.

 

Van

Vlastnosti plodu: Pomologicky se jedná o tmavou chrupku. Plod je velký, průměrná hmotnost se pohybuje kolem 8 g. kaštanovitého tvaru. Slupka je tmavě karmínově červená se světlými tečkami. Dužnina je pevná, šťavnatá, karmínově červená. Chuť navinule sladká, aromatická, vynikající. Šťáva barví středně silně. Plody jsou vhodné pro přímý konzum i na kompoty.